O Scurta Istorie

MUZICA SI MEDICINA ... STRANIE DAR PERFERCTA INGEMANARE ... DE UNDE VINE ACEASTA TAINICA SI PUTERNICA LEGATURA?

Poate de la anticul zeu Appollon care a intrupat ideal aspiratia spre armonie prin medicina si muzica... Poate dintr-o vocatie speciala a celor ce au imbracat halate albe dedicandu-se luptei pentru sanatate prin toate mijloacele sau poate din nevoia de refugiu in lumea mirifica a armoniilor sonore, a celor ce lupta zi si noapte cu durerea, cu boala si suferinta.

Orchestra Medicilor din Bucuresti a luat fiinta in anul 1954 - fiind condusa timp de 6 ani de ilustrul dirijor - maestrul Mircea Cristescu. Aceasta initiativa raspundea unor preocupari mult mai vechi ale celor din lumea medicala romaneasca, deopotriva mari melomani si multi dintre ei remarcabili artisti amatori.

Un grup de medici entuziasti si îndragostiti iremediabil de muzica au constituit nucleul initial al formatiei. Dintre acestia ii amintim pe Dr. Ermil Nichifor, Dr. Emil Bittman, Dr. Alexandru Gheorghiu, Dr. Serban Fotino, Dr. Dan Peretianu, Dr. Dan Vasiliu, Dr. Marita Titeica, Dr. Vasile Dragomir, Dr. Constantin Bocarnea, Dr. Ion Matei, Dr. Andrei Abraham, Dr. Vladimir Valter-Clemens, Dr. Cornel Katz, Dr. Paul Zissu etc.

A urmat o perioada de activitate intensa, jalonata de concerte de mare succes pe scenele renumite ale Bucurestiului si în tara. Orchestra a fost tot timpul incurajata de un public generos si pasionat - provenit atat din lumea medicala, cat si din cea a iubitorilor de muzica ai capitalei. In peisajul artistic artificializat in acea perioada prin dirijism tematic, Orchestra Medicilor, cu un repertoriu amplu si variat, s-a distins totdeauna ca o formatie libera si plina de initiativa.

Din anul 1964 bagheta este preluata de eminentul medic si muzician - Dr. Ermil Nichifor, care conduce cu pasiune si profesionalism orchestra timp de peste 3 decenii. Personalitatea exceptionala a dirijorului, farmecul, devotamentul, modestia si talentul au constituit elemente catalizatoare ce au transformat orchestra intr-o adevarata familie.

Alaturi de fondatorii anilor '50, apare o noua generatie de medici muzicieni care inca din facultate se ataseaza orchestrei si continua si astazi sa promoveze traditia preluata de la inaintasi. Dintre acestia citam: Dr. Mircea Penescu, Dr. Calin Giurcaneanu, Dr. ing. Paul Fischer, Dr. Laurentiu Dasca, Dr. Bogdan Popescu, Dr. Gabriela Perciun, Dr. Mircea Cotolan, Dr. Cristina Isar, Dr. Maria Marcvart, Dr. Alexandru Cornea, Dr. Sorina Mares, Dr. Horia Beti, Florentina Dihor, Conf. univ. Dr. Tatiana Noia, Dr. Fiz. Aurelian Isar, Ing. Radu Ianculescu etc.

In anul 1994 la pupitrul orchestrei vine dirijorul Cristian Brancusi care reuneste orchestra dispersata dupa retragerea fortuita a maestrului Nichifor.

In vara anului 1997 ia fiinta Fundatia "Medicina si Muzica" care isi propune amplificarea activitatii Orchestrei Medicilor, infiintarea de noi formatii muzicale vocale si instrumentale ale cadrelor medicale si promovarea schimburilor artistice cu formatii similare din tara si din strainatate.

Repertoriul Orchestrei Medicilor de-a lungul a peste 43 de ani de existenta a insumat o paleta vasta de interpretari - incepand de la preclasici: Vivaldi, Haendel, Telemann, Bach, pana la marii clasici Beethoven, Mozart, Haydn, Schubert, Brahms, Ceaikovski si terminand cu Enescu, Jora, Alessandrescu.

O serie de interpreti ilustri au onorat concertele Orchestrei Medicilor - intre care citam pe Valentin Gheorghiu, Ion Voicu, Mihai Constantinescu, Dan Grigore, Daniel Podlovschi, Nicolae Licaret, Gabriel si Florin Croitoru.

Orchestra Medicilor a fost o rampa de lansare pentru tinere talente cum ar fi Serban Nichifor, Cristian Beldi, Iosif Ion Prunner, Mirel Iancovici, Vladimir Mendelsohn, Florin Ionescu-Galati etc.

De-a lungul anilor intre Orchestra Medicilor si Orchestra Inginerilor din Bucuresti s-a impletit o frumoasa colaborare, o serie de concerte reunind sub aceeasi bagheta membri ai ambelor formatii.


Prezentarea fundatiei:
Orchestra Medicilor din Bucuresti a luat fiinta in toamna anului 1954, initiatorul si fondatorul acesteia fiind doctorul Ermil Nichifor. Elanul artistic, dublat de seriozitate, disciplina, devotament in slujba artei muzicale, au imprimat realizarilor orchestrei o inalta tinuta artistica, situata deasupra manifestarilor obisnuite de amatori. Repertoriul ales judicios, tinand cont de posibilitatile tehnice ale orchestrei, s-a orientat mai ales spre opere ale preclasicilor si clasicilor, scotand la lumina frumuseti uneori uitate, alteori inedite ale paginilor vechi, purtand semnaturile Corelli, Vivaldi, Cimarosa, Respighi, Rameau, Purcell, Pergolesi, Bach, Telemann, Haendel, Haydn, Mozart, Schubert, Schumann etc., alaturi de creatii ale compozitorilor romani, inaintasi sau contemporani, ca Enescu, Castaldi, Toduta, Berger, Marbe etc. Pe langa largirea repertoriului muzical in domeniu, s-a realizat permanent o opera de culturalizare, de educare si apropiere a ascultatorilor de valorile perene ale muzicii.
Trebuie precizat ca Fundatia "MEDICINA SI MUZICA" are ca presedinte de onoare pe doctorul Ermil Nichifor si are doi presedinti medici, dr. Mircea Penescu si dr. Calin Giurcaneanu si doi vice-presedinti muzicieni, compozitorul Serban Nichifor si dirijorul Cristian Brancusi.
In noiembrie 1998, orchestra de camera a medicilor din cadrul Fundatiei a sustinut la Atheneul Roman concertul simfonic omagial "In memorian Dr. Ermil Nichifor", intr-o ambianta comemorativa deosebita, subliniata si de prezenta in sala, dar, dupa decenii, nu si pe scena, a unora dintre veteranii fondatori ai Orchestrei medicilor, aidoma muschetarilor veniti sa-si omagieze comandantul. Din aceasi perioada dateaza si debutul colaborarii fructuoase cu dirijorul Iosif Ion Prunner, muzician complex si experimentat, dirijor, dar si pianist. Colaborarea este evident de bun augur si benefica scopurilor enumerate mai sus, ea continua si in prezent, iar nivelul artistic elevat si repertoriul divers si complex prezentat in numeroasele concerte sustinute s-au bucurat si se bucura de o binemeritata si recunoascuta apreciere.
Alaturi de aceste concerte, trebuie amintite colaborarea cu Orchestra Inginerilor din Bucuresti, invitarea unor dirijori si solisti straini de valoare - Turcia, Elvetia, Italia, etc. organizarea de turnee in tara si in strainatate, participarea la numeroasele congrese si conferinte medicale, colaborarea cu muzicieni romani de marca, consacrati, dar si incurajarea si promovarea de tinere talente, atat interpretative cat si componistice.
Conducerea Fundatiei este constienta de faptul ca lista activitatilor este in continuare perfectibila si este gata sa primeasca sugestii si propuneri din partea tuturor celor interesati.
Astfel, s-a dovedit pe deplin ca preocuparile artistice in timpul liber, departe de a stanjeni buna desfasurare a activitatii profesionale medicale, permit o mai buna cunoastere si intelegere a naturii umane, o largire a posibilitatilor de intelegere, o marire a sensibilitatii si o ascutire a simtului critic, constituindu-se intr-o punte de legatura armonioasa si intima intre bolnav si medic.

- efortul de imbunatatire a imginii Romaniei ca membra a Uniunii Europeane.

Idealul nostru comun corespunde intrutotul mottoului:
" Music brings people closer"